De overheid doet grote stap terug terwijl de mensen steeds ouder worden. Hoe kunnen woonwijken beter ingericht worden voor ouderen? De Rijksoverheid schrijft daarom een ontwerpprijsvraag uit over nieuwe vormen van wonen en zorg. In de eerste ronde deden 174 teams mee.
Na een kopje koffie bij de buurvrouw zit je de rest van de dag weer alleen. Koffie drinken helpt niet tegen eenzaamheid. Wat wel helpt, zijn zinvolle bezigheden. Iets doen, samen met anderen.
Er komen meer eenpersoonshuishoudens, ouderen wonen langer zelfstandig thuis, familie woont verder weg. Een buurtnetwerk wordt steeds belangrijker. Door buiten te zijn, kom je je buren tegen. Alles begint met elkaar kennen van gezicht en goedendag zeggen. Een groene buitenruimte met hoge verblijfskwaliteit die ontmoetingen en activiteiten stimuleert, is het begin (afb 1).
Zorg, dat is voor een groot deel huishoudelijk werk, zoals schoonmaken, boodschappen, de was doen en koken. Dat moet in ieder huishouden gebeuren. Je kunt die zorg uitbesteden, maar dat kost geld. Samen doen kost veel minder tijd het wordt ook leuker. Dat geldt ook voor mantelzorg. Gemeenschappelijk wonen in een nieuwe vorm past beter in de huidige tijd. Nieuwe flexibele, grotere woonvormen zullen een aantal blokken portiek-etage woningen vervangen. Het bestaande Huis van de Wijk krijgt een grotere goed zichtbare ontmoetings-tuin (afb 2) ; diverse buurtfuncties zoals bloemenwinkel annex koffie-thee-cafe kunnen zich in de bedrijfsruimtes langs de dwarsassen vestigen (afb 3).
Het Circuit Carnisse verbindt alle collectieve ruimtes en talrijke nieuwe ontmoetingsplekken. Het geheel is meer dan de som der delen. Het Circuit Carnisse een oplossing voor een stevige toekomst met een uitgebreid buurtnetwerk.
I.s.m. ir Els de Jong, WONO, Bureau voor woononderzoek