Prijsvraag Speelaward 2012
Jantje Beton, BNSP en Gemeente Den Haag

Het is een buurt met veel lange smalle stenige straten en weinig buitenspeelruimte. Er is een park. Maar dat ligt hoog achter een muur boven ooghoogte en is slecht te bereiken. De brede randzone om dit park is vrijwel volledig geasfalteerd. Het is er leeg en kil. Goed bruikbaar om in te voetballen maar verder onaantrekkelijk. In ons voorstel verbinden we de toegankelijkheid van het park met een herinrichting van de randzone die ver de buurt insteekt:
1. Het hek moet weg. Tegen de muur komen groene taluds. Met gras, bomen, struiken, traptredes, hellingen, plateau’s enz gaat dit een fantasierijke en uitdagende zone worden waarop je kan spelen en naar boven en beneden kunt gaan. Het hoge park wordt uitgebreid tot aan de bebouwing.
2. De parkrandzone steekt ver de buurt in. Met dezelfde bestratingselementen als de randzone wordt het Kepplerplein ingericht en vormt hierdoor een eenheid met de randzone en het park.
3. Ikonen verbinden park en buurt. Op drie locaties die vanuit veel kanten zichtbaar zijn plaatsen we grote rode elementen. Een grote waterpomp op het plein vertelt iets over vroeger, toen veel mensen in Den Haag een eigen pomp hadden. De grote rode speelobjecten in het park verbinden het park met de buurt. Omdat het park hoog ligt stellen wij objecten voor die nog hoger de lucht in gaan. Vanaf de hoge schommels of de uitkijktoren is optimaal de wijdsheid van de parkruimte en verre uitzichten over de buurt te beleven.
Zowel fysiek als psychologisch neemt de hoeveelheid en kwaliteit van de speelruimte toe.

In samenwerking met :
Renée Santema (Tuin- en Landschapsarchitect)
Marieke Tobias (Studio Tobias, Architectenbureau)