Milaan wordt steeds groener. Middenin het centrum verstoppen scooters zich achter vaste plantenborders en ontnemen palmen en bananenbomen zelfs even het zicht op de Duomo. Je gelooft je ogen niet in deze warme stenige stad.

In het ten noorden van het centrum gelegen stadsdeel Porta Nuova wordt momenteel, naast een nieuw zaken en winkel-district met hoogbouw, een nieuw stadspark aangelegd. De ‘Biblioteca degli Alberi ‘ (bomenbibliotheek). Het is een modern soort Botanische tuin. Het ca 10 ha grote gebied is door een ruitenpatroon van paden die verschillende wijken met elkaar verbinden in vakken verdeeld. Het park en de stad zijn met elkaar verweven. Ieder vak heeft een andere, overwegend groene inrichting. In een paar educatieve vakken zullen workshops georganiseerd worden voor de burgers. Er worden 30 verschillende boomsoorten aangeplant. Een soort per cirkel. Ze vormen groene kamers en worden allemaal op een andere manier verlicht. Een van de eerste cirkels met Populus nigra ‘Italica’ is meteen indrukwekkend mooi. Net als de naast het park staande twee imposante woontorens met het microklimaat verbeterende heesters en bomen op grote terrasvormige balkons: het ‘Bosco Verticale’ van Stefano Boeri uit 2014.
Maar levert het grafische patroon van lijnen en cirkels ook een ruimtelijk aantrekkelijk park op? En heeft het voldoende eigen identiteit om een bouwlustige stad buiten de deur te houden? Er is geen omheining…
Parkontwerp: Inside/Outside i.s.m. Piet Oudolf

Bekijk hier hoe de ‘Flying Gardeners’ het ‘Bosco Verticale’ onderhouden: https://vimeo.com/142000408