HAMBURG HAFENCITY
Het Masterplan voor de herontwikkeling van het havengebied tot woon-werkgebied is omstreeks 2000 opgesteld en beslaat een gebied van ca 125 ha. Er worden ca 8.000 nieuwe woningen gebouwd, een aantal parken en diverse andere functies. En alles is omgeven en doorsneden door ruim 10 km aan wandelpromenades langs de voormalige havenkades.

Baakenpark
In het oostelijke deel van het HafenCity-gebied is, vooruitlopend op de woningbouw, een 1,8 ha groot park in een havenbekken gerealiseerd. Het park ligt vanwege de enorme verschillen in eb en vloed verhoogd, op verschillende plateaus. Een 15 m hoge piramide van gras biedt rondom uitzicht op het havengebied. De top kan via een steile corten stalen trap bereikt worden. Voor verschillende recreatieve activiteiten zijn er grote grasvelden, sportvelden en heel veel creatieve houten speelaanleidingen. Het wemelt er bovendien van de grote robuuste houten banken en tribunes.
Ontwerp: Atelier Loidl, Berlijn (2018).

Niederhafen rivierpromenade
Een nieuwe 8m hoge en 625m lange stormvloed-kerende dijk beschermt sinds 2019 de achterliggende binnenstad. In het dijklichaam zijn winkels en parkeergarages ondergebracht. Vanaf de hoge en brede antracietkleurige wandelstrook bovenop zijn er spectaculaire uitzichten over de rivier, de haven en de binnenstad. De ruime amfitheaterachtig gebogen trappenpartijen en hellingen van lichtgekleurde steensoort, verbinden de hoog gelegen wandelpromenade met de straten van de binnenstad. Alle verhardingselementen zijn prachtig afgerond vormgegeven als betrof het een interieurontwerp.
Ontwerp: Zaha Hadid Architects, London (2006-2019)