Wat zijn de meeste tuinen en plantsoenen toch opvallend saai door het beperkte en niet bij elkaar passende sortiment!  Nadat ik de spectaculair mooie tuin van het Rijks bekeken had, werd ik kieskeurig. Het echt anders.

In 1901 vormde een sobere groene beplanting in geometrische vakken de basis voor de beeldentuin. Dit tuinontwerp van architect Pierre Cuypers vormde het uitgangspunt voor de prijsvraag die het bureau Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten in 2007 won. Maar toen na de renovatie van het rijksmuseum-gebouw de tuin aan de beurt was, wilde directeur Wim Pijbes er in 2007 “een tuin van de stad” met natuurlijk aandoende, hedendaagse en juist kleurrijke beplanting. De tuin is in 2013 opgeleverd en drie jaar gegroeid. Tuinarchitecte Sanne Horn (destijds in dienst bij Copijn), die het beplantingsplan heeft ontworpen, geeft ons* in de zomer van 2016 een toelichting.

Langs de binnenrand van het hoge gietijzeren hek groeit een lage vaste plantenborder die overwegend bestaat uit lavendel, grassen en aandachttrekkers zoals sier-uien en de oranjerode Crocosmia’s. Vlak naast de entree in de zuidwest-tuin ligt een rechthoekig vak Pennisetum-gras waaruit de oranje Kniphofia en paarse Verbena omhoogknallen. Een enorm grote vleugelnoot werpt haar schaduw over een groot vak Geraniums, Akelei en Persicaria. Groepen Molinia grassen maken lichte vlekken in de schaduw door hun lichtgele kleur. Aan de noordzijde van het gebouw geven “ wolken” Thalictrum poetische accenten aan de strakke tuin met verhoogde graspodia voor de beelden. Alle hagen en schuttingen om de tuin zijn verdwenen, je kan op veel plaatsen door een poort gratis naar binnen en ook van buiten de tuin bekijken. De grote zichtbaarheid van de tuin heeft wel een nadeel. Langs de drukke Stadhouders- en Hobbemakade kan het verkeer op sommige momenten nogal domineren in de tuin.

* enkele deelnemers aan de ‘cursus vaste planten’ van NVTL i.s.m. Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart.